Mielone mięso smażę z warzywami i łączę z makaronem. Ten jednogarnkowy obiad jest tani, a lubią go u mnie wszyscy
Ten przepis na tani obiad ratuje mnie zawsze, gdy nie wiem co ugotować. Moja rodzina wprost uwielbia to sycące danie. Jego przygotowanie zajmuje mi niewiele czasu, a wykorzystuję łatwo dostępne składniki. Jesienią stawiam na dynię oraz pieczarki, które nie tylko są zdrowe, ale też podane razem smakują wyśmienicie. W połączeniu z makaronem i mieloną wołowiną zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jak zrobić prosty makaron z mięsem?
Wykonanie tego dania jednogarnkowego to przysłowiowa bułka z masłem. Kroję warzywa oraz pieczarki, a potem podsmażam je wraz z wołowym mięsem mielonym, pod koniec po prostu dusząc wszystko do miękkości. Po połączeniu z ugotowanym osobno makaronem mam proste i smaczne danie, które z talerzy znika ekspresowo.
Przepis: Makaron z mięsem mielonym, dynią i pieczarkami
Pyszny i tani obiad dla całej rodziny, który zrobisz bardzo sprawnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 598 w każdej porcji
Składniki
- 400 g wołowego mięsa mielonego
- 500 g dyni
- 250 g suchego makaronu wstążki
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz do smaku
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron wstążki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, korzystając z instrukcji na opakowaniu. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Smażenie mięsa i warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Delikatnie zrumień na nim mieloną wołowinę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do jej zeszklenia. Dodaj czosnek, a po chwili wrzuć pieczarki. Smaż około 5 minut, po czym dodaj dynię i wlej trochę wody. Duś całość pod przykryciem, aż warzywo zmięknie.
- Wykańczanie taniego obiaduZredukuj płyn na patelni. Dodaj odcedzony makaron i dopraw potrawę oregano i słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu.
Jak podać tani obiad z makaronem?
Potrawa najlepiej smakuje na ciepło i nie wymaga już żadnych dodatków. Możesz ją co najwyżej posypać posiekaną natką pietruszki, która doda jej nieco świeżości. Nie polecam odgrzewania tego taniego obiadu — makaron się wtedy rozgotuje, a dynia zamieni w nieapetyczną papkę. Taki posiłek nie będzie zatem smaczny.
Inne warianty makaronu z mięsem
Ten tani obiad możesz przygotować też z dodatkiem mielonej wieprzowiny lub mięsa mieszanego, czyli wieprzowo-wołowego. Ciekawym pomysłem będzie zastąpienie wołowiny granulatem sojowym przyrządzonym w bulionie z dodatkiem sosu sojowego. To świetna opcja dla osób unikających produktów odzwierzęcych.
Dynię możesz zamienić na marchewkę, bataty albo mieszankę tych warzyw. Też są słodkie i obfitują w zdrowy beta-karoten, a czas ich przyrządzenia jest podobny. Zamiast pieczarek natomiast możesz użyć grzybów leśnych. Najlepsze będą borowiki lub podgrzybki. Wymagać one będą jedynie dłuższej obróbki termicznej i doprawienia bardziej wyrazistymi ziołami np. tymiankiem lub rozmarynem.